Shell Lubricants i AirFlov Truck Compani udružili su snage kako bi razvili novi visoko efikasni AirFlov Starship.

Cilj je bio stvoriti snažno vozilo za vuču u kombinaciji sa efikasnom i aerodinamičnom prikolicom. Zajedno, trebalo bi da koristi što manje goriva, čime bi emisija CO2 u atmosferu bila što niža koristeći konvencionalna i već postojeća tehnološka rješenja.

5ae74149_shellstarship_kamioni_ba3

Iako je šasija klasična, metalik, konfiguracija 6 k 2, karoserija je uglavnom napravljena od karbonskih vlakana da bi se smanjila masa vozila. Velika pažnja posvećena je aerodinamici i smanjenju otpora vazduha. Rešetka hladnjaka je pokretna, koja se po potrebi otvara ili zatvara, u skladu sa zahtevima za dovoljnu količinu rashladnog vazduha za motor. Kao i trkaći automobili, ovaj kamion ima i mnoge aerodinamičke elemente i karakteristične bočne panele, koji omogućavaju bolji protok vazduha između vučnog vozila i prikolice.

Kamion vozi 6-cilindrični Cummins Ks15 motor zapremine 15 litara, snage 400 KS i 2.508 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na bazu preko 18-brzinskog Eaton automatskog menjača (AMT), koji je takođe pogodan za vožnju čak i pri manjim brzinama. Na zadnjoj osovini vučnog vozila nalazi se generator / elektromotor, koji tokom usporavanja vrši povrat energije i puni napon od 48 volti. Ali kada se pokrene i ubrza, pomaže konvencionalnom motoru.

5ae74148_shellstarship_kamioni_ba1

Električni sistem je relativno složen, jer ima osnovni napon od 48 volti i električni sistem od 12 volti za napajanje komponenti. Za pokretanje motora, umesto konvencionalne baterije, instaliran je super kondenzator, a za punjenje baterija se koristi specijalni inverter / punjač od 6 kV. Prednje gume su 295/75 R 22.5 i poslednje 445/50 R 22.5.

Izvor: Etransport

Ostavite komentar

Objavljeno pod Uncategorized

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s